Visualització de les dades en un mapa
Balanç
1.083 persones van ser ateses, de l’1 al 4 d’octubre de 2017, segons les dades de la xarxa sanitària. La distribució va ser un 68% d’homes i un 32% de dones. La franja d'assistència per edat majoritària va ser de més de 40 anys i menys de 65 anys, però el rang va des d’una nena de 6 anys fins a una senyora de 88 anys.
Fins al moment, doncs, el balanç que fem de les actuacions repressives de l’1 d’octubre (podeu consultar-ne el text complet o la infografia corresponent) és el següent:
- 1.066 assistències sanitàries, amb 1.221 diagnòstics, dels quals
- 1.143 van ser traumatismes (34, cranioencefàlics);
- 2 conjuntivitis per gas pebre;
- 76 trastorns d’impacte emocional.
L'aplicació de l’article 155 de la Constitució del Regne d’Espanya va tenir com a conseqüència:
- 7 persones exiliades;
- 13, empresonades;
- 12, detingudes;
- 259, cessades;
- 24 organismes suprimits o dissolts;
- 4 organismes intervinguts, i
- 108 iniciatives normatives decaigudes.
Dels 712 alcaldes de l’Associació de Municipis per a la Independència, 78 van ser investigats, amb 62 arxius (a 14 de març de 2019) i 16 en tràmit.
Segons la Comissió d'Economia del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC), els tres grans elements de pressió de l'Estat contra l'economia catalana davant el referèndum de l'1-O van ser:
- la retirada de dipòsits;
- l'aplicació de l'article 155 de la Constitució;
- el canvi de seu social d'empreses
Concretament, pel que fa a la retirada, planificada i coordinada, de dipòsits de bancs catalans, l'octubre del 2017 va arribar als 36.000 milions d'euros, un terç dels quals d'entitats estatals.
La cartografia de la repressió respon a un mapa obert, connectat en totes les dimensions, susceptible de rebre constants modificacions. Hi ha elements estàtics (diferents intensitats) i diferents dimensions/nivells, que volen esdevenir un punt de trobada amb dades materials per a la reflexió.
Els drets civils i polítics que han quedat afectats a causa de diversos fets succeïts abans, durant i després del primer d'octubre s’han categoritzat en els següents grans blocs de vulneracions:
- procés just (i equitatiu, com a tutela judicial efectiva, recurs efectiu i dret de defensa);
- vida privada i correspondència;
- llibertat d’expressió (opinió, recepció i comunicació d’informacions o idees);
- reunió pacífica;
- vida, integritat física i moral (sense tortura, tractes inhumans o degradants).
La cartografia de la repressió mostra els fluxos i forces enfrontats a valors com la veritat i la llibertat, que han fet recaure damunt la població una violència física i moral que genera esquerdes.
Davant del procés per al referèndum del primer d'octubre, s’ha agreujat un conflicte que ens mostra l'exercici del poder com a eina de repressió. Prohibeix. Diu què “no has de fer”. El dret esdevé una eina per formular l'exercici del poder, en una vessant que vulnera els drets fonamentals més bàsics.
Des de l'Oficina de Drets Civils i Polítics s'ha fet una cerca documental i audiovisual per cartografiar la repressió, treballar-ne la visualització, categoritzar-la per dates i presentar-ne el resultat d'una manera accessible, objectiva i visual.
Es tracta, doncs, d'un mapa obert i en construcció constant en espera de noves dades empíriques que permetin la revisió i la millora sistemàtica, per aconseguir una visió més profunda, fonamentada i sòlida de les vulneracions viscudes en matèria de drets civils i polítics, per actuacions fàctiques relacionades amb el primer d'octubre de 2017.
Infografia i informes resum sobre els fets de l'1 d'octubre
Documentació i pronunciaments d'organismes internacionals
-
Opinió número 6/2019, relativa a Jordi Cuixart i Navarro, Jordi Sánchez i Picanyol i Oriol Junqueras i Vies (Espanya). Text en castellà.
[555,7 kB ]
Consell de Drets Humans. Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària.