
El procés per a dissenyar i implantar noves estructures temporals a les empreses abasta diferents fases:
El procés per a dissenyar i implantar noves estructures temporals a les empreses abasta diferents fases:
Diagnosi
Realització d'una anàlisi tan qualitativa com quantitativa amb un doble objectiu:
• Conèixer la situació de l’empresa en matèria d’organització del temps: quin és el punt de partida i quines les necessitats de l’empresa i del seu personal. • Identificar el ventall de mesures que poden ser implantades. Aquest variarà en funció de la realitat concreta de cada organització. Factors com el nombre de persones treballadores, el nombre de centres de treball, l'edat mitjana de la plantilla, el sector d'activitat, entre d'altres, determinen les necessitats i oportunitats de cada empresa.
Pla d'acció
Elaboració d'un pla de treball a partir dels resultats de la diagnosi i dels objectius de l'empresa.
En aquesta fase caldrà:
• Dissenyar les mesures a ser implantades.
• Determinar la metodologia a seguir per a la implantació de cada mesura.
• Determinar, si és el cas, les persones, equips o unitats de producció beneficiàries de les mesures.
• Definir les accions de comunicació i/o formació necessàries per implantar el pla d’acció i les mesures que el composen.
• Establir el cronograma per a la implantació del pla d’acció i de les mesures que el composen.
• Determinar els recursos humans, materials i econòmics necessaris per la implantació de cada mesura.
• Definir els indicadors per fer seguiment i avaluació de les mesures i del pla d’acció en el seu conjunt.
Implantació
Posada en marxa de les mesures dissenyades i seguiment periòdic de la seva implantació per comprovar si s'estan duent a terme satisfactòriament i si els resultats obtinguts són els esperats.
Avaluació
Avaluació continuada qualitativa i quantitativa de l'assoliment dels objectius i del funcionament de les mesures, per tal de:
• Valorar quins beneficis han reportat a l'empresa i a les persones treballadores.
• Corregir errors o possibles desviacions.
• Identificar noves oportunitats de millora.
• Donar continuïtat al procés d’implantació de les noves formes d’organització del temps de treball.
Informació, sensibilització i formació
A l'hora de desplegar noves formes d'organització del temps de treball amb èxit, la informació, la sensibilització i la formació són aspectes clau. En aquest sentit, han de ser considerats de forma transversal al llarg de tot el procés.
Transmetre la informació necessària sobre les mesures i la seva implantació, així com quina és la situació – necessitats i mancances – en relació a la gestió del temps de treball és necessari per promoure un canvi organitzacional i generar un entorn de confiança on l’empresa vetlla pel benestar de les persones treballadores, alhora que aquestes fan un ús responsable de les mesures que tenen a la seva disposició.
Més informació
Podeu trobar més informació sobre la implantació de noves formes d'organització del temps de treball en el següent enllaç, o bé fer-nos una consulta concreta mitjançant aquest formulari.
Direcció General d'Igualtat d'Oportunitats en el Treball
Col·lecció 10 perquès, 2
97 pàg.
2010
Eina concebuda per facilitar l'aplicació de mesures d'organització i gestió del temps a les empreses. Aporta deu raons per modificar les actuals estructures horàries de les organitzacions, a més de recomanacions i descripcions de pràctiques concretes.
Consell de Relacions Laborals
Col·lecció d'Estudis, 1
2010
L'estudi analitza les clàusules convencionals relatives a la gestió del temps de treball des de la perspectiva de conciliació de la vida personal i laboral i destaca les regulacions més positives i innovadores en la matèria.
Consell de Relacions Laborals
37 pàg.
2009
Document consensuat amb les organitzacions empresarials i sindicals més representatives de Catalunya que pretén facilitar a les empreses la flexibilitat negociada del temps de treball i avançar en la implantació d'una nova gestió del temps de les persones treballadores.
Direcció General d'Igualtat d'Oportunitats en el Treball
36 pàg.
2008
En aquest document trobareu les recomanacions, les propostes i el conjunt de mesures d'actuació que han d'ajudar a avançar cap a una millora pel que fa a la racionalització i la flexibilitat del temps de treball i cap a un repartiment més equitatiu de la càrrega total de treball entre les dones i els homes.
Direcció General d'Igualtat d'Oportunitats en el Treball
145 pàg.
2009
Eina que ofereix a les empreses catalanes una visió general de la dinàmica de la conciliació de la vida laboral i personal. També un recull d'experiències concretes que ajuden a crear i implementar canvis en l'organització i la gestió del temps de treball.