El Programa català de refugi (PCR) és una acció solidària envers el dret d’asil de les persones sol·licitants de protecció internacional o refugiades amb dificultats econòmiques i socials, amb el propòsit d’atendre les seves necessitats bàsiques i afavorir l’autonomia social, laboral, i la plena ciutadania.
Es porta a terme per compromís de país democràtic amb el dret internacional, la solidaritat i la justícia social, per cobrir les mancances del programa global de protecció internacional de l’Estat, i perquè Catalunya té base jurídica per fer-ho.
El Programa català de refugi integra la renda garantida de ciutadania per a les persones sol·licitants de protecció internacional o refugiades que no han assolit una autonomia suficient.
També proporciona recursos d’habitatge que ofereixen els seus titulars (administracions públiques, entitats, empreses, particulars), mitjançant el tràmit del web de la Generalitat: Inventari de recursos per a l’acollida de persones refugiades.
Programa de mentoria
D’altra banda, dins del PCR s’ha desenvolupat un Programa de mentoria amb la col·laboració de la ciutadania, el tercer sector i el món local. Inspirat en les millors experiències internacionals de mentoria amb persones sol·licitants de protecció internacional o refugiades i en l’experiència a Catalunya de mentoria amb col·lectius vulnerables. La mentoria com a metodologia d’intervenció s’ha demostrat molt valuosa a l’hora de reforçar els processos d’inclusió social i d’assoliment d’autonomia, i s’estableix com una línia d’actuació estratègica per la Generalitat.
El Programa de mentoria del PCR mobilitza persones voluntàries distribuïdes per tot el territori català per crear grups d’acollida (entre 2 i 5 persones que es coneguin entre si: amics, familiars, companys de feina, etc.) perquè acompanyin una persona o família refugiada per ajudar-la a assolir la plena autonomia social i laboral.