El Departament duu a terme diverses accions de suport en l'àmbit de l'acollida lingüística. Ho acostuma a fer de la mà del Departament de Cultura, però també estableix acords amb entitats que treballen per a l'ús social de la llengua catalana.
A continuació, us presentem alguns recursos i materials que han nascut fruit d'aquestes col·laboracions.
Informació relacionada
ORALPHA. Mètode d’alfabetització i comunicació oral en català
Per a les persones que no saben llegir i escriure i, a més, tampoc coneixen la llengua catalana, les dificultats d’aprenentatge són complexes. Per donar resposta a aquestes dificultats, hem impulsat l’edició d’eines pedagògiques com el material didàctic ORALPHA.
ORALPHA és un mètode d’alfabetització i comunicació oral en català fruit de la col·laboració entre l’Associació de Comissió de Formació de la Coordinadora de la Llengua de Barcelona i la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania. El material didàctic ORALPHA, mètode d’alfabetització i comunicació oral en català, consta de dos volums: la Guia didàctica i el Llibre d’activitats.
Podeu consultar-los o descarregar-los (quan els consulteu en línia, a la pestanya de la dreta hi trobareu uns marcadors que permeten consultes específiques i anar a les diferents unitats dels materials).

Programa "Lletres per a tothom"
La Generalitat de Catalunya, l'Obra Social "la Caixa" i la Federació d'Associacions Culturals i Educatives de Persones Adultes FACEPA promogueren la creació i la implementació del programa "Lletres per a tothom": un programa d'abast nacional que té per màxim objectiu promoure l'alfabetització en català de persones d'origen estranger. La iniciativa respongué, inicialment, a la mesura 34 del Pacte Nacional per a la Immigració (2008), apostant per emprendre un programa per a l'alfabetització de persones immigrades adultes, residents a Catalunya, amb dificultats d'expressió escrita i comprensió lectora.
En el marc del Pacte Nacional per a la Interculturalitat (2016) i del Pla de Ciutadania i de les Migracions 2017-2020, l’alfabetització del conjunt de ciutadans catalans continua sent un repte. Un repte que, gràcies a la col·laboració d’entitats socials, d’ens locals i de professionals formats específicament en l’àmbit de l’alfabetització, permet continuar augmentant el nombre de persones alfabetitzades en el nostre país i continuar enfortint les relacions interpersonals i les habilitats lingüístiques dels nostres ciutadans.
L'objectiu és oferir cursos adaptats a les necessitats geogràfiques i horàries de l'alumnat, com a pas previ per accedir als cursos inicials del Consorci per a la Normalització Lingüística.
Agents implicats
Per tal d’implementar les diferents edicions anuals del programa "Lletres per tothom" de manera eficaç, l’equip tècnic de la Secretaria d’Igualtats compta amb la participació de tècnics d’ens locals (ajuntaments i consells comarcals) i de diferents entitats formadores d’arreu del territori català especialitzades en l’àmbit de l’alfabetització.

Col·lecció 'Aprenem català des de...'
Aquesta col·lecció, existent en format pdf i en format paper, és útil per a persones que volen millorar les seves habilitats lingüístiques i comunicatives en català. Cadascun d’aquests volums és una eina interessant a l’hora d’apropar l'aprenentatge de la llengua i dels costums catalans a les persones que ho desitgin.
Existeixen els següents volums: Aprenem català des del xinès, àrab, romanès, amazic, urdú, rus, espanyol, anglès, francès i panjabi.

Vivim junts. Làmines per aprendre català
Col·lecció de làmines per promocionar l’ús de la llengua catalana.
Inclou dues sèries diferents, totes dues indicades per fer acolliment lingüístic i nivell bàsic.
La primera col·lecció conté 23 làmines que presenten diàlegs sobre activitats quotidianes i una guia didàctica per facilitar-ne la utilització a l’aula. La segona col·lecció conté 17 làmines que presenten diàlegs basats en fets i personatges històrics de Catalunya i recollits en els noms dels carrers.
